Handig Overzicht: Aubergine Bakken

Gebakken aubergine is een fantastische aanvulling op zowat elke maaltijd. Het is namelijk een geweldige manier om grote vrucht te gaan koken, zonder het te gaan frituren.

Zo voorkom je ongezonde vetten en boordevol calorieën die je krijgt door te gaan frituren.

Door aubergine te gaan bakken kun je tal van verschillende recepten maken. Denk daarbij aan aubergine lasagne (aubergine als laagjes gebruiken) of melanzane alla parmigiana.

Je kunt daarom echt niet fout gaan met gebakken aubergine.

Aubergine is een van die groenten waar mensen niet heel vaak gebruiken voor recepten en dit is begrijpelijk.

Maar zodra je dit recept gebruikt met extra ingrediënten, zoals olijfolie en bepaalde kruiden, worden de aubergines heerlijk gekarameliseerd waardoor ze als een goed bijgerecht geserveerd kunnen worden.

Je kunt dit een beetje vergelijken aan dulce de leche. Het is zo lekker dat het bijna als een dessert of nagerecht kan worden gezien.

Of je de aubergine nou snijd in plakjes of kleine blokjes, aubergine bakken is simpel en relatief snel gedaan. Maar eerst, wat is eigenlijk de voedingswaarde van aubergine?

Aubergine voedingswaarde

Aubergine voedingswaarde

Hoe zit nu met de macronutriënten (vetten, koolhydraten en eiwitten) van rauwe- en gekookte aubergine? Zit er een verschil wanneer de aubergine gebakken wordt?

Hier staan de voedingswaarde van aubergine rauw, per 100 gram.[1]

Aubergine rauwPer 100 gram
Energie20 kcal
Vet0 gram
Koolhydraten3 gram
Voedingsvezel totaal2 gram
Eiwit1 gram

Hier staan de voedingswaarde van aubergine gekookt, per 100 gram.[1]

Aubergine gekooktPer 100 gram
Energie21 kcal
Vet0 gram
Koolhydraten3 gram
Voedingsvezel totaal2,5 gram
Eiwit1 gram

Zoals je ziet, is er nauwelijks verschil tussen rauwe- en gekookte aubergine. Onthoud wel dat wanneer je aubergine zit te bakken dat je olijfolie gebruikt.

Zoals je weet is de olijfolie rijk aan onverzadigde vetten en daardoor ook calorieën.

Vetten bevatten meer calorieën vergeleken de andere macronutriënten. Een gram vet is namelijk 9 calorieën, terwijl een gram eiwit of koolhydraat slechts 4 calorieën is.

Samenvatting:

Rauwe- en gekookte aubergine bevatten soortgelijke voedingswaarden. Echter gebruik je olijfolie of een andere soort olie als je aubergine bakt, waardoor je meer vetten en calorieën krijgt.

Aubergine schoonmaken

Aubergine schoonmaken

Je wilt dus een aubergine voorbereiden en bakken, maar hoe kun je het eigenlijk schoonmaken? Aubergine schoonmaken is veel makkelijker dan je denkt.

Kies als eerst een aubergine met een stevige en gladde schil zonder beschadigingen of vlekken. Onthoud wel dat een zachte en overrijpe aubergine meer bitter smaakt.

Spoel de aubergine af in koud water, zodat alle vuil verwijderd kan worden.

Voor dat je gaat koken, snijd je de stengel van de aubergine eerst eraf. Maar niet als in het recept staat dat je ook de stengel moet gaan gebruiken.

Als in het recept staat dat je geschilde aubergine moet gaan gebruiken, schil dan de aubergine. Het kan namelijk met of zonder schil worden bereid, dit ligt aan jouw recept of persoonlijke voorkeur.

Maar wanneer je de aubergine wel moet gaan schillen, kook het dan zo snel mogelijk na dat je klaar bent met schillen. Zo voorkom je namelijk dat het bruin wordt, sinds de geschilde aubergine blootgesteld is aan lucht.

Op sommige recepten kan er staan dat je de aubergine eerst moet gaan zouten. Dit wordt gedaan om eventuele bittere sappen eruit te halen. Wanneer de aubergine vers is, is dit echter niet nodig.

Om de aubergine te gaan zouten, snijd je eerst de aubergine in plakjes. Doe de plakjes aubergine in een vergiet op een bord. Bestrooi het gelijkmatig met zout en laat het ongeveer 30 minuten uitlekken.

Spoel daarna elk plakje aubergine voorzichtig af onder koud water. Zorg ervoor dat je alle zout goed verwijdert. Dep de aubergine voorzichtig droog en nu kun je het koken zoals gewenst.

Samenvatting:

Spoel de aubergine af in koud water om het vuil te verwijderen. Snijd de stengel af en schil de aubergine wanneer dat op het recept staat. Wanneer de aubergine geschild is, kook je het zo snel mogelijk om te voorkomen dat het bruin wordt.

Hoe lang aubergine bakken?

Hoe lang aubergine bakken

Nu je weet hoe je aubergine moet gaan voorbereiden en snijden, vraag je jezelf af hoe lang je het nu moet gaan bakken. Aubergine bakken duurt slechts ongeveer 10 minuten.

Meestal is peper en zout genoeg om de smaak van de gebakken aubergine te verbeteren. Maar als je meer wilt toevoegen om het meer lekkerder te gaan maken, zijn hier paar ideeën die je kunt gaan gebruiken:

 • Citroensap: een beetje citroensap toevoegen kan een heerlijke frisse smaak geven.
 • Peterselie: met name om het mooier te maken, maar toch geeft het ook een beetje verse en frisse smaak.
 • Nootmuskaat: de nootmuskaat geeft een warme en een beetje nootachtige en kruidige smaak. Voeg een klein beetje toe, omdat het een sterke smaak heeft.

Je weet nu hoe lang je aubergine moet bakken. Maar hoe kun je nu aubergine bakken en al deze smaakmakers toevoegen? Hier staat hoe je aubergine kunt gaan bakken:

Handig Overzicht: Aubergine Bakken

Handig Overzicht: Aubergine Bakken

5 from 6 votes
Recipe by Team Fitium Course: KokenCuisine: NederlandsDifficulty: Makkelijk
Servings

4

servings
Prep time

5

minutes
Cooking time

10

minutes
Calories

150

kcal
Total time

15

minutes

Aubergine bakken is een snel en simpel. Door dit recept kun je gemakkelijk aubergine koken en toevoegen in tal van maaltijden.

Ingrediënten

 • 1 stuk aubergine

 • 4 eetlepel olijfolie

 • snufje zout en peper (optioneel)

 • paar peterselie blaadjes (optioneel)

 • 2 theelepel citroensap (optioneel)

 • snufje nootmuskaat (optioneel)

Voorbereidingswijze

 • Verhit de olijfolie in een grote koekenpan.
 • Snijd de aubergine in plakjes.
 • Plaats de plakjes op de koekenpan en bak het ongeveer 8 tot 10 minuten, tot het goudbruin en gaar is geworden. Vergeet niet het regelmatig te keren.
 • Doe optioneel zout, peper, peterselie blaadjes, citroensap of nootmuskaat erop. Je kunt het nu gaan serveren.

Notitie

 • De foto wordt gebruikt als een voorbeeld voor het recept. Het recept kan anders eruit komen te zien. Dit ligt aan jouw ingrediënten, voorbereiding en kookproces.
 • Houd er rekening mee dat het verstrekte voedingswaarden een schatting is op basis van een online voedingscalculator. De voedingswaarden hangt af van de specifieke ingrediënten die jij gebruikt.

Blokjes aubergine bakken

Aubergines

Liever blokjes aubergine bakken in plaats van plakjes? De ingrediënten en de voorbereidingswijze voor aubergine blokjes is hetzelfde als wanneer je aubergine plakjes bakt.

Voorbereidingswijze:

 1. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan.
 2. Snijd de aubergine in blokjes.
 3. Plaats de blokjes op de koekenpan en bak het ongeveer 8 tot 10 minuten, tot het goudbruin en gaar is geworden. Vergeet niet het regelmatig te keren.
 4. Doe optioneel zout, peper, peterselie blaadjes, citroensap of nootmuskaat erop. Je kunt het nu gaan serveren.

Aubergine bakken in de oven

Aubergine bakken in de oven

Misschien wil je aubergine niet op de koekenpan bakken, maar in de oven. Ook dit is gemakkelijk om te gaan doen.

Om aubergine te gaan bakken in de oven, heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • Aubergines (hoeveelheid naar keuze)
 • Olijfolie
 • Zout
 • Peper

En hier staat de voorbereidingswijze om aubergine te gaan bakken in de oven:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
 2. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 3. Snijd de aubergines doormidden, zodat ze gehalveerd zijn in lengte.
 4. Besprenkel de gehalveerde aubergines met olijfolie, zout en peper en bak ze tussen 30 tot 40 minuten in de oven.

Aubergine bakken airfryer

Aubergine bakken airfryer

Aubergine bakken kun je op tal van verschillende manieren doen. En aubergine bakken in de airfryer is één van deze manieren. Het is een eenvoudige manier om aubergines te gaan maken.

Simpel, snel en past geweldig bij elke maaltijd. Om aubergine te gaan bakken in de airfryer, heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 2 eetlepel olijfolie
 • 1 aubergine

En hier staat de voorbereidingswijze om aubergine te gaan bakken in de airfryer:

 1. Snijd de aubergine in blokjes en meng ze met olijfolie.
 2. Plaats de aubergine blokjes in de airfryer.
 3. Bak de aubergine blokjes op 200 graden Celsius voor ongeveer 20 minuten.

Aubergine bewaren

Aubergine bewaren

Aubergine bewaren is gemakkelijk om te gaan doen.

Om de overgebleven gekookte aubergine te bewaren in de koelkast, kun je de aubergine in een luchtdicht zakje doen en het maximaal 4 dagen bewaren.

Je kunt gekookte aubergine ook in de vriezer bewaren. Doe de gekookte aubergine in diepvrieszakjes of bakjes, gescheiden door geschikte papier.

Zo voorkom je dat de aubergines op elkaar invriezen. Bewaar het voor maximaal 10 maanden.

Samenvatting:

Gekookte aubergine kun je maximaal 4 dagen in de koelkast bewaren en maximaal 10 maanden in de vriezer, wanneer het op een correcte manier bewaard wordt.

In het kort: Aubergine bakken in de pan

Aubergine bakken in de pan

Aubergine bakken in de pan, oven of airfryer is gemakkelijk om te gaan doen. Of het nu in plakjes of blokjes gesneden is, is de aubergine een heerlijke aanvulling op elke maaltijd.

Naast dat ja natuurlijk aubergine nodig moet hebben, heb je ook olie nodig om ermee te gaan bakken. Olijfolie is hiervoor aanbevolen.

Daarnaast kun je tal van andere ingrediënten toevoegen, denk daarbij aan citroensap, peterselie, nootmuskaat, basilicum, stukjes tomaten en knoflook.

Heb je overgebleven gekookte aubergine? Je kunt dit simpel bewaren in de koelkast voor maximaal 4 dagen of in de vriezer voor maximaal 10 maanden.