Handig Overzicht: Appels Invriezen

Met appels kun je echt niet misgaan. Niet alleen komen ze in verschillende soorten, maar ze bevatten ook boordevol onmisbare voedingsstoffen.

Zo heb je tal van verschillende appels, waaronder:

  • Royal Gala (zoet)
  • Fuji (zoet)
  • Elstar (zoetzuur)
  • Golden Delicious (zoetzuur)
  • Goudrenet (zuur)
  • Pink Lady (zuur)

En de verschillende voedingsstoffen die ze bevatten, zijn onder andere vitamine A, vitamine C, vitamine K, ijzer, fosfor, calcium, kalium, magnesium en antioxidanten.

Veel mensen eten appels als een gezond tussendoortje, maar ze worden ook vaak toegevoegd in recepten. Denk daarbij aan fruitsalades, appeltaart, appelsaus en karamel appels.

Voor sommige recepten, moet je de appels eerst laten invriezen zodat ze kunnen worden gebruikt. Het kan ook natuurlijk zijn dat je de appels hebt gekocht tijdens een uitverkoop en je ze nu wilt gaan bewaren voor een langere tijd.

Wat de reden mag ook zijn, is het belangrijk om te weten hoe je op een correcte manier de appels kunt gaan bewaren. Maar eerst, wat zijn eigenlijk nu de voedingswaarden van appels?

Appels voedingswaarde

Appels voedingswaarde

Hier staan de voedingswaarde van appel met schil gemiddeld, per 100 gram.[1]

Appel met schil gemiddeldPer 100 gram
Energie56 kcal
Vet0,2 gram
Koolhydraten12 gram
Voedingsvezel totaal2 gram
Eiwit0,3 gram

Appels zijn dus niet alleen rijk aan vitamines en mineralen, maar ook vezels.

Krijg je snel een gevoel van volheid wanneer je een appel eet? Dit komt voornamelijk vanwege de hoog watergehalte en de vezels die ze bevatten. Ze verminderen namelijk de eetlust.

Dit is handig als je geen hongergevoel wilt hebben, wilt gaan afvallen of een gezond gewicht wil gaan behouden.

Terug naar de vraag: je hebt dus appels over die je voor een langere tijd wilt gaan bewaren. Of misschien wil je ze laten invriezen zodat je ze kunt gaan gebruiken voor een recept.

Nu komt dus de vraag, kun je appels invriezen?

Kun je appels invriezen?

Kun je appels invriezen

Ja, je kunt appels invriezen en dit geldt voor elke type appel. Appels invriezen is een makkelijke manier om verse appels het hele jaar te bewaren.

En wanneer ze je op de juiste manier bewaard worden, kunnen de appels maandenlang goed ingevroren blijven en niet bitter of uitgedroogd smaken wanneer ze ontdooid zijn.

Meestal zijn ingevroren appels een betere optie om ze te gaan gebruiken in recepten. Dit komt omdat de textuur veranderd, waardoor het minder geschikt is om ze los te gaan eten. Echter kun je dit natuurlijk ook doen.

Maar hoe zit het met geschilde appels, kun je die ook invriezen?

Kun je geschilde appels invriezen?

Kun je geschilde appels invriezen

Ja, net zoals hele appels kun je ook geschilde en gesneden appels invriezen.

Er zijn paar verschillende manieren om appels te gaan invriezen en dit geldt meestal of de appels heel of gesneden zijn.

Voordat je de geschilde appels gaat invriezen, moet je ze namelijk eerst in gezouten water of citroensap in dompelen. Zo voorkom je namelijk dat de geschilde appels bruin gaan worden.

Je kunt ze ook eerst blancheren voor een minuut of twee. Hoe kun je nu geschilde appels invriezen? Volg simpelweg de volgende instructies:

Handig Overzicht: Appels Invriezen

Handig Overzicht: Appels Invriezen

5 from 4 votes
Recipe by Team Fitium Course: BewarenCuisine: NederlandsDifficulty: Makkelijk
Servings

10

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

0

minutes
Calories

56

kcal
Total time

10

minutes

Je wilt je appels langer bewaren dan een paar dagen, dus je wilt ze gaan invriezen. Hier staat hoe je simpel appels kunt gaan invriezen.

Ingrediënten

  • 10 appels

  • optioneel: suiker

Voorbereidingswijze

  • Schil de appels en verwijder het klokhuis.
  • Snijd de appels in plakjes.
  • Dompel de plakjes appels in gezouten water of citroensap, of blancheer ze voor een minuut of twee.
  • Leg de plakjes in een enkele laag op een bakplaat en plaats het in de vriezer.
  • Wanneer het paar uur later bevroren is, haal de bakplaat eruit en doe de bevroren plakjes in diepvrieszakjes.

Notitie

  • De foto wordt gebruikt als een voorbeeld voor het recept. Het recept kan anders eruit komen te zien. Dit ligt aan jouw ingrediënten, voorbereiding en kookproces.
  • Houd er rekening mee dat het verstrekte voedingswaarden een schatting is op basis van een online voedingscalculator. De voedingswaarden hangt af van de specifieke ingrediënten die jij gebruikt.

Door ze eerst in een enkele laag in de vriezer te plaatsen, voorkom je dat de sneetjes op elkaar bevriezen. Zo kun je later gemakkelijk de individuele appel plakjes pakken voor je recepten.

Appels invriezen voor smoothie

Je appels zijn bevroren en hebben een langere houdbaarheid. Maar wat kun je nu allemaal ermee gaan doen eigenlijk?

Bevroren hele of gesneden appels kunnen gebruikt worden in verschillende recepten, waaronder appeljam, appelsaus, appelmoes en appeltaart. Maar ook een simpele appel smoothie.

Dit heb je nodig om een appel smoothie te maken:

  • 100 gram gesneden bevroren appels
  • 250 ml (amandel)melk
  • 1 eetlepel chiazaden (optioneel)

Voorbereidingswijze:

  1. Doe de bevroren appels en (amandel)melk in de blender. Je kunt ook de chiazaden invoegen, maar dit is optioneel.
  2. Gebruik de blender en mix het. Voeg water of ijsblokjes toe als het nodig is en serveer onmiddellijk. Je kunt het ook in de koelkast bewaren voor een paar uur.

Op zoek naar andere heerlijke dranken recepten? Probeer dan ook eens deze heerlijke smoothies of milkshakes:

In het kort: Appels langer bewaren

Appels langer bewaren

Appels kun je gemakkelijk langer bewaren door ze in de vriezer te gaan doen. Wanneer ze goed bewaard zijn, kunnen ze maandenlang bewaard worden.

Het maakt niet uit welke soort appel het is en het maakt ook niet uit of de appel geschild en gesneden is of niet.

Volg de simpele instructies hierboven en je kunt ze maandenlang goed bewaren zonder dat ze bitter of uitgedroogd smaken, wanneer ze ontdooid zijn.

Bevroren appels zijn niet alleen handig om ze langer te gaan bewaren, maar je kunt ze ook gaan gebruiken voor bepaalde recepten, zoals appel smoothie en appeljam.

En vanwege de onmisbare voedingsstoffen die appels bevatten, zijn ze een voedzame toevoeging voor je recepten.