Appelazijn Gezond? 11 Krachtige Gezonde Voordelen

Voor honderden jaren is appelazijn een populair huismiddel. Er wordt namelijk beweerd dat appelazijn tal van verschillende gezonde voordelen kan bieden aan het lichaam.

Eén van de bekende bewering van appelazijn is dat het kan helpen tegen keelpijn. Maar nu wordt er ook beweerd dat appelazijn kan helpen met afvallen.

Daarom is het ook niet verrassend om te zien dat mensen dagelijks appelazijn gebruiken. Maar kloppen deze beweringen dan ook echt?

Ondanks dat, is appelazijn veelzijdig om te gaan consumeren. Zo kun je het gebruiken voor onder andere:

 • Salades
 • Marinade
 • Zelfgemaakte sauzen
 • Chutneys
 • Vinaigrettes

Maar, wat is appelazijn eigenlijk en hoe wordt het gemaakt?

Wat is appelazijn?

Wat is appelazijn

Appelazijn is een azijn dat gemaakt is van gefermenteerd appelsap. De appels worden eerst gepletterd, waardoor het sap vervolgens eruit geperst wordt.

Daarna worden bacteriën of gist toegevoegd om het fermentatieproces te starten.

Appelazijn bevat geen eiwitten, vetten en vitamines, terwijl het mineralen bevat in kleine hoeveelheden. Hierdoor bevat appelazijn ook nauwelijks calorieën.

Samenvatting:

Appelazijn wordt gemaakt van gefermenteerd appelsap. Het bevat geen eiwitten, vetten en vitamines, waardoor het weinig calorieën bevat.

Kun je appelazijn drinken?

Kun je appelazijn drinken

Appelazijn wordt gebruikt in traditionele geneeskunde, vanwege de beweringen dat het verschillende gezondheidsvoordelen kan opleveren aan het lichaam.

Kun je appelazijn drinken en is het dan ook echt veilig?

Ja, je kunt appelazijn drinken. Gebruikelijk wordt er 1 tot 2 eetlepels appelazijn gemixt in een glas water of thee. En soms wordt er ook wel honing toegevoegd, vanwege de sterke smaak die appelazijn heeft.

Echter wordt het niet aanbevolen om appelazijn te gaan drinken, sinds het natuurlijk een hoog zuurgraad heeft. Dit kan leiden tot verschillende problemen, waaronder tandbeschadiging.

In plaats daarvan kun je appelazijn gebruiken bij het koken of bakken. Je kunt het ook gaan toevoegen in je gerechten, zoals bij salade dressing.

Samenvatting:

Gebruikelijk wordt er 1 tot 2 eetlepel appelazijn gemixt in water of thee, maar wordt het niet aanbevolen. Een betere manier zou zijn om het te gaan gebruiken bij het koken of bakken.

Wat doet appelazijn voor je huid?

Wat doet appelazijn voor je huid

Een andere bekende bewering van appelazijn, is dat het voordelig kan werken voor je huid.

Omdat appelazijn antibacteriële eigenschappen heeft, kan het gaan helpen om huid infecties te voorkomen bij huidbeschadigingen.[1]

Daarom wordt appelazijn ook gebruikt als een huismiddel voor je huid. Echter is er weinig bewijs dat appelazijn kan helpen om de pijn te verlichten of bij de herstelling van de wond.

Ondanks dat appelazijn antibacteriële eigenschappen heeft, toont een onderzoek aan dat het de huid niet verbeterde. Het veroorzaakte zelfs huidirritaties.[2]

Samenvatting:

Appelazijn wordt gebruikt om huidinfecties te voorkomen, vanwege de antibacteriële eigenschappen. Echter is er weinig bewijs dat het daadwerkelijk helpt en kan het zelfs huidirritatie veroorzaken.

Wat kun je allemaal doen met appelazijn?

Wat kun je allemaal doen met appelazijn

Je kunt verrassend veel doen met appelazijn. Naast dat je het natuurlijk kan gaan gebruiken in recepten, kun je het ook gebruiken om voedsel te conserveren.

Hier staan paar andere manieren voor wat je allemaal kunt gaan doen met appelazijn:

 1. Zo kan appelazijn helpen de eetlust en het lichaamsgewicht verminderen, maar er is meer onderzoek nodig.[3][4]
 2. Appelazijn kan beter fruit en groenten schoonmaken, sinds het antibacteriële eigenschappen heeft. Zo kan het bijvoorbeeld E. coli verwijderen.[5]
 3. En vanwege de antibacteriële eigenschappen, kan appelazijn ook gebruikt worden als een afwasmiddel. Het helpt namelijk om ongewenste bacteriën te verwijderen.
 4. Appelazijn kan zelfgemaakte sauzen een voller smaak geven. Zo wordt het vaak toegevoegd in mayonaise of op tomaten gebaseerde sauzen.
Samenvatting:

Naast dat appelazijn mogelijke gezonde voordelen kan bieden, kan het ook als afwasmiddel gebruikt worden of om zelfgemaakte sauzen een voller smaak te geven.

Is appelazijn gezond?

Is appelazijn gezond

Je weet nu wat appelazijn is, wat het kan gaan doen en waarom het gebruikt wordt. Maar is appelazijn echt gezond of niet?

Ondanks dat er veel beweringen worden gedaan, is er een gebrek aan wetenschappelijk bewijs.

Praat daarom altijd eerst met jouw (huis)arts voordat je appelazijn gaat gebruiken, om mogelijke problemen of complicaties te voorkomen.

Hier staan 11 potentiële krachtige gezonde voordelen van appelazijn.

1. Appelazijn heeft antibacteriële eigenschappen

Zoals eerder vermeld, heeft appelazijn antibacteriële eigenschappen. Zo tonen onderzoeken aan dat appelazijn E. coli bacteriën kan doden.[1][5]

Daarom wordt appelazijn ook wel als een natuurlijk conserveermiddel gebruikt om voedingsmiddelen te bewaren.

Appelazijn wordt ook gebruikt om huidinfecties te voorkomen die veroorzaakt worden door bacteriën, maar er is een gebrek aan onderzoek en het kan zelfs huidirritaties veroorzaken.

Samenvatting:

Vanwege de antibacteriële eigenschappen die appelazijn bevat, kan het E. coli bacteriën doden. Ook kan het gebruikt worden als een natuurlijk conserveermiddel om voedsel te bewaren.

2. Appelazijn kan helpen tegen ontstekingen

Niet alleen heeft appelazijn antibacteriële eigenschappen, maar ook ontstekingsremmende eigenschappen.

Zo wordt er beweerd dat appelazijn verlichting kan brengen bij negatieve symptomen van het maag-darmstelsel. Ook kan het mogelijk de darmbacteriën ondersteunen tegen ontstekingen.

Ondanks dat appelazijn mogelijk kan helpen tegen ontstekingen, is er een gebrek aan onderzoek naar de rol van appelazijn en ontstekingsaandoeningen, zoals reumatoïde artritis.

Reumatoïde artritis is een ontsteking in de gewrichten. Gember, ashwagandha, drakenfruit, veenbessen, dadels, granaatappel en kurkuma thee kunnen wel helpen tegen artritis.

Samenvatting:

Appelazijn heeft ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het mogelijk kan helpen bij bepaalde ontsteking gerelateerde aandoeningen. Echter moet het meer onderzocht worden.

3. Appelazijn kan helpen diabetes onder controle te houden

Diabetes type 2 wordt gekenmerkt door hoge bloedsuikerspiegels. Het is daarom belangrijk om de bloedsuikerspiegel in normale waarden te houden.

Paar goede manieren om dit te gaan doen, is om suikers en geraffineerde koolhydraten te vermijden.

Het lichaam verbrandt deze koolhydraten namelijk snel, wat ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel snel stijgt en dit kan nadelig werken.

Appelazijn kan helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Zo toont een onderzoek bij 5 mensen aan dat appelazijn de bloedsuikerspiegel met 31,4% verlaagde na het eten van 50 gram witbrood.[6]

En een ander onderzoek toont aan dat appelazijn de bloedsuikerspiegel kan verlagen na een maaltijd.[7]

Maar, onthoud dat onbewezen natuurlijke producten niet een vervanging zijn voor medische behandelingen.

Samenvatting:

Onderzoeken tonen aan dat appelazijn kan helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Dit kan gunstig werken voor mensen met diabetes, sinds het wordt gekenmerkt door hoge bloedsuikerspiegels.

4. Appelazijn kan helpen cholesterol te verlagen

Appelazijn kan dus de bloedsuikerspiegel verlagen, maar het kan ook helpen om cholesterol te verlagen. En dit komt waarschijnlijk door de antioxidanten die appelazijn bevat.

Een onderzoek bij ratten met overgewicht toont aan dat appelazijn het totale- en LDL cholesterol verlaagde.[8]

Maar, het onderzoek is alleen gedaan op ratten en niet mensen. Dus moet er meer onderzoek gedaan worden naar de rol van appelazijn en cholesterol.

Samenvatting:

Appelazijn kan mogelijk helpen cholesterol te verlagen, vanwege de antioxidanten die het bevat. Echter is er meer onderzoek nodig.

5. Appelazijn kan helpen met afvallen

Eén van de meest gestelde vragen over appelazijn, is of het kan helpen met afvallen. Verrassend genoeg tonen onderzoeken positieve resultaten aan.

Onderzoeken tonen namelijk aan dat appelazijn kan helpen om de eetlust te verminderen.

Wanneer je een verminderde eetlust hebt, zul je minder gaan eten, omdat je natuurlijk minder honger bent. Hierdoor krijg je ook minder calorieën binnen.

Zo toont een onderzoek aan dat mensen 200 tot 275 calorieën minder binnenkregen, omdat appelazijn voor een groter gevoel van volheid verzorgde.[9]

Daarnaast bevat appelazijn slechts een paar calorieën per eetlepel, dus je zult amper calorieën binnenkrijgen door appelazijn.

Samenvatting:

Appelazijn kan helpen om de eetlust te gaan verminderen. Hierdoor zul je minder honger hebben en minder calorieën binnenkrijgen. Als volgt kun je gemakkelijker gaan afvallen.

6. Appelazijn kan helpen de gezondheid van de huid verbeteren

Zoals eerder vermeld, heeft appelazijn antibacteriële eigenschappen. Het wordt gezien als een huismiddel die kan helpen om huid infecties te voorkomen.[1]

Maar, er is weinig bewijs dat appelazijn kan helpen tegen de pijn of de herstelling van de huid.

Daarnaast toont een ander onderzoek aan dat appelazijn de huid niet verbeterde en zelfs huidirritatie veroorzaakte.[2]

Ondanks dat sommige onderzoek positieve resultaten tonen bij de gezondheid van de huid, is het belangrijk om eerst contact op te gaan nemen met jouw (huis)arts.

Samenvatting:

Sommige onderzoeken tonen aan dat appelazijn kan helpen bij de gezondheid van de huid, terwijl andere onderzoeken aantonen dat het niet helpt en het zelfs huidirritatie kan veroorzaken.

7. Appelazijn kan helpen tegen acne

Soms wordt appelazijn gebruikt om puistjes uit te laten drogen.

Het is belangrijk om de appelazijn eerst te verdunnen, om huidproblemen zoals huidirritatie of zelfs verbranding te voorkomen. Het is tenslotte azijnzuur.

Echter ontbreekt er onderzoeken naar de rol van appelazijn en de behandeling van acne. Maar, een onderzoek toont wel aan dat het kan helpen tegen spataderen.[10]

Samenvatting:

Appelazijn wordt soms gebruikt om puistjes uit te laten drogen, maar er is meer onderzoek nodig. Wanneer appelazijn niet op een correcte manier gebruikt wordt, kan het huidproblemen veroorzaken.

8. Appelazijn kan helpen tegen keelpijn

Eén van de bekendste gezonde voordelen van appelazijn is dat het kan helpen tegen keelpijn. Maar, net zoals bij andere beweringen is er een gebrek aan onderzoeken.

Het is belangrijk om niet te veel appelazijn te gaan drinken, sinds het de tanden kan beschadigen en de keelpijn kan verergeren.

Gebruik daarom alleen de gebruikelijke hoeveelheid appelazijn. Dit is 1 tot 2 eetlepel appelazijn gemixt in een glas water of thee.

Appelazijn kan meerdere potentiële gezonde voordelen bieden voor het lichaam, maar het zorgt er niet voor dat alle problemen weggaan.

Samenvatting:

Soms wordt appelazijn gedronken vanwege de bewering dat het kan gaan helpen tegen keelpijn. Echter is er meer onderzoek nodig naar de rol van appelazijn en keelpijn.

9. Appelazijn kan helpen tegen onaangename lichaamsgeur

Sinds appelazijn antibacterieel zijn, kan het bacteriën bestrijden die onaangename lichaamsgeur veroorzaken. Dit is met name bij de oksels en voeten.

Meestal wordt een beetje appelazijn gemixt met water, waarna je met een doekje je oksels en de onderkant van de voeten afveegt.

Een mogelijk nadeel is dat je een azijngeur krijgt, maar dit zal verdwijnen zodra de appelazijn is opgedroogd.

Het is belangrijk om de appelazijn eerst te gaan testen op een klein gebied van de huid, om mogelijke huidirritaties te voorkomen.

Samenvatting:

Appelazijn kan bacteriën bestrijden die een onaangename lichaamsgeur veroorzaken. Mix een beetje appelazijn met water en gebruik een doekje op de oksels en de onderkant van de voeten.

10. Appelazijn kan helpen tegen brandend maagzuur

Het kan misschien raar klinken dat appelazijn (die natuurlijk een hoog zuurgraad heeft) kan helpen tegen brandend maagzuur, maar onderzoek toont aan dat dit toch mogelijk is.

Zo toont een onderzoek aan dat appelazijn nuttig kan zijn tegen brandend maagzuur.[11]

Maar, er zijn geen onderzoeken die suggereren dat appelazijn als een behandeling kan worden gebruikt tegen brandend maagzuur. Meer onderzoek is namelijk nodig.

Samenvatting:

Een onderzoek toont aan dat appelazijn voordelig kan werken tegen brandend maagzuur, maar er zijn geen onderzoeken die aantonen dat appelazijn als een behandeling kan worden gebruikt tegen brandend maagzuur.

11. Appelazijn kan helpen tegen stress

Appelazijn kan indirect helpen tegen stress.

Dit komt omdat appelazijn ontstekingsremmend werkt, waardoor het een goede toevoeging kan zijn om stress te gaan verminderen.

Stress verminderen is belangrijk om te gaan doen bij langdurige stress, want langdurige stress kan verschillende complicaties veroorzaken, waaronder:

 • Acne uitbraken
 • Kortademigheid
 • Slapeloosheid
 • Gewichtstoename
 • Zwakker immuunsysteem
 • Spijsvertering problemen

Echter is er meer onderzoek nodig naar de rol van appelazijn tegen stress.

Samenvatting:

Langdurige stress kan problemen veroorzaken, waaronder slapeloosheid en gewichtstoename. Appelazijn kan helpen tegen ontstekingen, wat als volgt kan helpen om stress te verminderen.

Kun je met appelazijn afvallen?

Kun je met appelazijn afvallen

Ja, zoals eerder vermeld kun je afvallen met appelazijn. Dit komt omdat appelazijn kan helpen om de eetlust te verminderen.

Wanneer je minder honger bent, zul je ook minder gaan eten. Hierdoor krijg je minder calorieën binnen, wat kan helpen om gemakkelijker gezond te gaan afvallen.

Hoe goed helpt een verminderde eetlust?

Een onderzoek toont aan dat mensen 200 tot 275 calorieën minder consumeerden wanneer ze appelazijn gebruikt hadden. De appelazijn zorgde voor een groter gevoel van volheid.[9]

Samenvatting:

Appelazijn kan ervoor zorgen dat de eetlust verminderd wordt. Als volgt zul je minder gaan eten en minder calorieën binnenkrijgen, waardoor het een hulpmiddel kan zijn om te gaan afvallen.

Appelazijn drinken voor het slapen gaan?

Appelazijn drinken voor het slapen gaan

Appelazijn drinken voor het slapen gaan lijkt niet meer voordelen te hebben dan het te gaan drinken op een ander moment van de dag.

Echter kan appelazijn drinken voor het slapen gaan een voordeel opleveren in bepaalde situaties. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van brandend maagzuur, kan appelazijn mogelijk helpen.

Mix simpelweg 1 tot 2 eetlepels verdund appelazijn in een glas water en drink het ongeveer 30 minuten voor het slapen gaan.

Dit kan het risico op brandend maagzuur verminderen wanneer je gaat liggen. Zo kun je beter voorkomen dat het maagzuur naar boven komt.

Je kunt ook appelazijn toevoegen in maaltijden in plaats van het te gaan drinken. Het heeft tenslotte een sterke smaak.

Samenvatting:

Als je voor het slapen gaan last hebt van brandend maagzuur, kan appelazijn mogelijk helpen. Verder ziet het eruit dat appelazijn niet meer voordelen kan bieden dan het te gaan drinken op een ander moment van de dag.

Appelazijn slecht voor lever?

Appelazijn slecht voor lever

Ondanks dat appelazijn tal van potentiële gezonde voordelen kan bieden aan het lichaam, is appelazijn dan slecht voor de lever?

Appelazijn wordt vaak gebruikt als een detox middel. Dit is niet nodig, sinds het lichaam zelf al een systeem heeft, namelijk de lever en de nieren.

Te veel appelazijn drinken kan voor kaliumverlies verzorgen. Kalium is verantwoordelijk voor onder andere regulering van vochtbalans en het verzenden van zenuwsignalen.

Er is te weinig onderzoeken gedaan of appelazijn slecht is voor de lever. Daarnaast kan appelazijn mogelijk medicijnen beïnvloeden. Praat daarom altijd eerst met jouw (huis)arts.

Samenvatting:

Te veel appelazijn kan kaliumverlies veroorzaken. Het is ook niet nodig om appelazijn te gaan drinken als een detox, sinds het lichaam dit zelf al doet. Er is meer onderzoek nodig.

Is appelazijn slecht voor de maag?

Is appelazijn slecht voor de maag

Appelazijn kan helpen tegen brandend maagzuur, maar het kan ook nadelen hebben voor de maag.

Zo kan appelazijn een vertraagde maaglediging veroorzaken. Dit betekent dat de maagspier te weinig of te onregelmatig samentrekt.

Het voedsel blijft hierdoor langer dan normaal in de maag, sinds de maag niet regelmatig geleegd wordt.

Appelazijn kan dit verergeren bij mensen die dit al hebben. Symptomen zijn onder andere misselijkheid, brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel.

Samenvatting:

Appelazijn kan helpen tegen brandend maagzuur, maar het kan ook slecht zijn voor de maag bij bepaalde mensen. Zo kan het een vertraagde maaglediging verslechteren of veroorzaken.

Kan appelazijn laxerend werken?

Kan appelazijn laxerend werken

Iedereen heeft wel eens een constipatie. Dit kan voor vele mensen oncomfortabel of zelfs pijnlijk zijn.

De zuurgraad van appelazijn kan werken als een natuurlijk laxeermiddel. Hierdoor kan de spijsvertering van mensen verbeterd worden.

Appelazijn wordt dan ook vaak gepromoot als een huismiddeltje tegen constipatie. Echter toont een onderzoek aan dat er een gebrek is aan hoe effectief appelazijn daadwerkelijk is tegen constipatie.[12]

Daarnaast kan het ook bijwerkingen veroorzaken, waaronder vaker urineren, lager kaliumgehalte en maagklachten.

Samenvatting:

Appelazijn kan als een natuurlijk laxeermiddel gebruikt worden, maar er is een gebrek aan onderzoek naar hoe effectief appelazijn is. Daarnaast kan het maagklachten veroorzaken.

Heeft appelazijn bijwerkingen?

Heeft appelazijn bijwerkingen

Ondanks dat appelazijn veel potentiële gezonde voordelen kan bieden aan het lichaam, heeft appelazijn ook bijwerkingen.

Paar van deze bijwerkingen zijn al gemeld in dit artikel. Mogelijke appelazijn bijwerkingen zijn onder andere:

 • Kaliumverlies veroorzaken
 • Een vertraagde maaglediging veroorzaken
 • Medicijnen beïnvloeden
 • Huidirritaties veroorzaken
 • Keelpijn verergeren
 • Tanden beschadigen
 • Misselijkheid of een opgeblazen gevoel veroorzaken

Appelazijn drinken of gebruiken kan onder andere deze bijwerkingen veroorzaken.

Hoewel gebruikelijke doseringen waarschijnlijk geen problemen zal geven bij gezonde mensen, kunnen er alsnog bijwerkingen komen.

Dit is vooral als het niet genoeg verdund is of het te lang in contact is met de huid.

Samenvatting:

Appelazijn kan veel potentiële gezonde voordelen bieden, maar het kan ook mogelijke bijwerkingen veroorzaken. Paar voorbeelden zijn kaliumverlies, huidirritaties en beschadiging van de tanden.

Hoe appelazijn bewaren?

Hoe appelazijn bewaren

De beste manier om appelazijn te gaan bewaren, is het om simpelweg het in een luchtdichte verpakking op een koele, donkere plaats te bewaren.

Het is belangrijk om het uit de buurt van zonlicht te houden.

Appelazijn bewaren in de koelkast is niet nodig en zal ook niet de houdbaarheid van de appelazijn verlengen.

Daarnaast is het onwaarschijnlijk dat appelazijn besmet raakt met bacteriën of schimmels, vanwege de hoge zuurgraad.

Samenvatting:

Appelazijn kun je bewaren op een koele, donkere plaats buiten zonlicht. Het is niet nodig om appelazijn te bewaren in de koelkast.

In het kort: Appelazijn

Appelazijn gezond

Appelazijn is een veelzijdig huismiddel. Zo kun je het bijvoorbeeld gebruiken in je gerechten of recepten, zoals salades en zelfgemaakte sauzen.

Maar je kunt het ook gebruiken als een schoonmaakmiddel of om potentiële gezonde voordelen te krijgen. Deze gezonde voordelen zijn onder andere:

 • Helpen diabetes onder controle te houden
 • Helpen de eetlust te verminderen en afvallen
 • Helpen tegen onaangename lichaamsgeur
 • Helpen tegen brandend maagzuur
 • Helpen tegen stress

Ondanks de potentiële gezonde voordelen die appelazijn kan bieden aan het lichaam, is er te weinig onderzoeken gedaan.

Voor de meeste gezonde voordelen is het daarom niet bewezen of ze daadwerkelijk werken.

De gebruikelijke doseringen van appelazijn is 1 tot 2 eetlepels, gemixt in een glas water of thee. Appelazijn heeft een sterk smaak, waardoor het voor sommigen misselijkheid kan veroorzaken.

Voor gezonde mensen zal de gebruikelijke doseringen waarschijnlijk geen problemen veroorzaken, echter is het alsnog mogelijk om bijwerkingen te krijgen.

Appelazijn kun je bewaren op een koele, donkere plaats. Het is belangrijk om het te bewaren buiten zonlicht. Daarnaast hoef je appelazijn niet in de koelkast bewaren.