Handig Overzicht: Aardbeien Invriezen

We zijn allemaal er mee eens dat aardbeien heerlijk zijn. Helemaal als het gegeten wordt in de warme maanden, vanwege de verfrissende en zoete eigenschappen die het heeft.

Zo kun je aardbeien fantastisch gebruiken in tal van verschillende recepten. Denk daarbij aan fruitsalades, yoghurt, pannenkoeken, havermoutpap, aardbeientaart of French toast.

En niet alleen dat, maar aardbeien zijn ook voedzaam. Zo bevatten ze boordevol onmisbare voedingsstoffen die het lichaam niet zelf kan aanmaken.

Aardbeien zijn rijk aan onder andere:

  • Vitamine A
  • Vitamine C
  • Foliumzuur
  • Fosfor
  • Kalium
  • IJzer
  • Calcium
  • Magnesium

Daarnaast zijn aardbeien ook rijk aan vezels en antioxidanten. En vanwege deze voedingsstoffen, kunnen ze geweldige gezondheidsvoordelen bieden aan het lichaam.

Maar eerst, wat zijn eigenlijk nu de voedingswaarden van aardbeien?

Aardbeien voedingswaarde

Aardbeien voedingswaarde

Hier staan de voedingswaarde van aardbeien, per 100 gram.[1]

AardbeienPer 100 gram
Energie29 kcal
Vet0 gram
Koolhydraten5,1 gram
Voedingsvezel totaal1,1 gram
Eiwit0,7 gram

Zoals je ziet zijn aardbeien niet alleen rijk aan vitamines en mineralen, maar ook vezels. Dit, terwijl ze laag in calorieën zijn.

Omdat ze rijk zijn aan vezels en een hoog watergehalte hebben, kunnen ze ook helpen om de eetlust te verminderen. Door een verminderde eetlust, zul je namelijk minder gaan eten.

Handig voor als je een gezond gewicht wilt behouden of wilt gaan afvallen.

Je hebt veel aardbeien over en je wilt ze langer bewaren, in plaats van dat ze slecht worden en je ze verplicht moet gaan weggooien. Is het mogelijk om aardbeien te gaan invriezen, zolang ze een langere houdbaarheid kunnen hebben?

Kun je aardbeien invriezen?

Kun je aardbeien invriezen

Ja, je kunt aardbeien invriezen. En dit is belangrijk, want wanneer je de aardbeien goed invriest, behoud je namelijk niet alleen de houdbaarheid, maar ook de kwaliteit en smaak.

Onthoud wel dat bij het ontdooien de aardbeien donkerder eruit kunnen zien en een zachtere textuur kunnen krijgen.

Als je daarom van plan bent om aardbeien te gaan gebruiken voor een bepaald recept, moet je hier rekening er mee houden. Echter kan dit soms ook goed van pas komen.

Moet je aardbeien eerst wassen?

Ja, aardbeien moet je eerst gaan wassen voordat je ze gaat invriezen. Dit is namelijk de eerste stap van de voorbereiding om aardbeien te gaan invriezen.

Kies stevige, rijpe donkerrode aardbeien en maak ze schoon zodat alle vuil verwijderd kan worden. Laat de aardbeien voorzichtig uitlekken en droog ze daarna met keukenpapier of een handdoekje.

Let op dat je de aardbeien niet in water laat weken, want anders kunnen ze hun smaak en voedingsstoffen verliezen.

Hoe kun je nu aardbeien invriezen? Hier staat een gemakkelijk stappenplan om je aardbeien te gaan invriezen.

Handig Overzicht: Aardbeien Invriezen

Handig Overzicht: Aardbeien Invriezen

5 from 5 votes
Recipe by Team Fitium Course: BewarenCuisine: NederlandsDifficulty: Makkelijk
Servings

4

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

0

minutes
Calories

29

kcal
Total time

10

minutes

Je wilt je aardbeien langer bewaren dan een paar dagen, dus je wilt ze gaan invriezen. Hier staat hoe je aardbeien kunt gaan invriezen.

Ingrediënten

  • 500 gram aardbeien

  • water

Voorbereidingswijze

  • Maak de aardbeien eerst schoon zodat de vuil verwijderd kan worden. Wanneer er beschadigde aardbeien zijn, haal ze eruit.
  • Doe een bakpapier op de bakplaat. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en leg ze in een enkele laag op de bakplaat. Hierdoor zullen de aardbeien namelijk niet op elkaar vast bevroren worden.
  • Plaats de bakplaat in de vriezer voor minimaal 2 uur tot dat ze stevig bevroren zijn geworden.
  • Verwijder de bevroren aardbeien van de bakplaat en doe ze in een luchtdicht zakje of een bak met deksel. Nu worden de aardbeien niet als een groot bevroren klomp, waardoor je ze gemakkelijk kunt gaan pakken voor je recepten.

Notitie

  • De foto wordt gebruikt als een voorbeeld voor het recept. Het recept kan anders eruit komen te zien. Dit ligt aan jouw ingrediënten, voorbereiding en kookproces.
  • Houd er rekening mee dat het verstrekte voedingswaarden een schatting is op basis van een online voedingscalculator. De voedingswaarden hangt af van de specifieke ingrediënten die jij gebruikt.

De bevroren aardbeien kun je wel 6 maanden bewaren in de vriezer. Het is mogelijk dat ze hun smaak kunnen verliezen naarmate ze langer bewaard worden in de vriezer.

Je kunt deze methode ook gebruiken voor andere soortgelijke voedingsmiddelen, waaronder bosbessen en frambozen.

Gepureerde aardbeien invriezen

Gepureerde aardbeien invriezen

Gepureerde aardbeien invriezen is verrassend gemakkelijk om te gaan doen.

Giet de gepureerde aardbeien in een ijsblokjesvorm en plaats ze in de vriezer. Hierdoor kun je individuele bevroren gepureerde aardbeien blokjes eruit halen.

Je hebt nu ook de mogelijkheid om de exacte hoeveelheid gepureerde aardbeien te pakken die jij nodig hebt voor een bepaald recept.

Wanneer de gepureerde aardbeien goed bevroren zijn, kun je ze uit de ijsblokjesvorm verwijderen en in een vrieszakje of container plaatsen. Doe ze nu weer terug in de vriezer.

Aardbeien invriezen met suiker

Aardbeien invriezen met suiker

Wil je aardbeien invriezen met suiker? Ook dit is gemakkelijk om te doen.

Dit heb je nodig:

  • 1 kilogram aardbeien
  • 100 gram suiker

Volg simpelweg de instructies om de aardbeien te gaan invriezen met suiker:

  1. Was eerst de aardbeien en snijd ze doormidden.
  2. Doe de gesneden aardbeien in een kom en voeg de suiker toe.
  3. Roer voorzichtig tot dat de suiker is opgelost.
  4. Doe de aardbeien in een bakje, sluit goed af en plaats het in de vriezer.

En zo kun je simpel zoete aardbeien invriezen met suiker.

Aardbeien invriezen voor smoothie

Aardbeien invriezen voor smoothie

Aardbeien invriezen om ze daarna te gaan gebruiken voor een aardbeien smoothie, is vergelijkbaar met het recept kaart die hierboven staat.

Het verschil is echter dat je de aardbeien moet gaan snijden. Hierdoor wordt het namelijk makkelijker om ze te gaan mixen in de blender. Maar als je een krachtige blender hebt, kun je deze stap overslaan.

Hier staan de instructies om aardbeien te gaan invriezen voor om smoothies te gaan maken:

  1. Maak de aardbeien schoon zodat de vuil verwijderd kan worden.
  2. Verwijder de kroontjes en snijd de aardbeien doormidden.
  3. Doe een bakpapier op de bakplaat en leg de gesneden aardbeien in een enkele laag op de bakplaat.
  4. Plaats de bakplaat in de vriezer voor minimaal 2 uur tot dat ze stevig bevroren zijn geworden.
  5. Doe de bevroren aardbeien en doe ze in een luchtdicht zakje of een bakje met deksel. Wanneer je een aardbeien smoothie wilt gaan maken, kun je nu gemakkelijk individuele bevroren aardbeien pakken zonder dat ze op elkaar vast bevroren zijn.

Aardbeien ontdooien

Aardbeien ontdooien

Er zijn verschillende manieren om aardbeien te gaan ontdooien. Bekijk welke manier het beste past voor jouw situatie.

Hier staan de manieren om bevroren aardbeien te gaan ontdooien:

  • Als je de bevroren aardbeien nu moet gaan ontdooien, plaats ze in de magnetron en gebruik de ontdooifunctie.
  • Als je de bevroren aardbeien in 60 minuten nodig moet hebben, plaats ze dan simpelweg op een bord op kamertemperatuur. Je kunt ze zo laten ontdooien.
  • Als je de bevroren aardbeien over 24 uur nodig moet hebben, plaats ze op een bord of kom en bewaar het in de koelkast.

In het kort: Aardbeien bewaren en invriezen

Zoals je ziet, kun je aardbeien gemakkelijk bewaren in de vriezer. Handig als je te veel aardbeien over hebt of een aardbeien smoothie wilt gaan maken.

Je kunt de bevroren aardbeien ook gebruiken in andere recepten, zoals fruitsalades en yoghurt.

Ze bevatten boordevol voedingsstoffen, dus je kunt gemakkelijk vitamines, mineralen en antioxidanten binnenkrijgen, terwijl je zit te genieten van je heerlijke aardbeien recept.

Als je de bevroren aardbeien nu nodig moet hebben, plaats je ze in de magnetron en gebruik je de ontdooifunctie. Anders kun je het laten ontdooien op kamertemperatuur of in de koelkast.