Handig Overzicht: Aardappels Koken

Wie houdt er nu niet van aardappels? Aardappels zijn echt een klassieker, want je kunt tal van verschillende recepten ermee maken.

En omdat aardappels ook veelzijdig zijn, kun je ze op verschillende manieren voorbereiden. Aardappels kun je namelijk koken, bakken, stomen, stampen, poffen en raspen.

En hierdoor kun je dus verschillende recepten maken, denk bijvoorbeeld aan:

 • Gekruide aardappelpartjes
 • Aardappelkoekjes
 • Patat
 • Aardappelsalade
 • Geroosterde aardappels
 • Aardappelpuree
 • Aardappelschotel

Het is dan ook geen verrassing dat miljoenen Nederlanders aardappels gebruiken. Voor elk persoon is er wel op aardappel-gebaseerde recept die overheerlijk is.

Vergeet daarnaast niet dat aardappels koken gemakkelijk is, iedereen kan het gaan doen. Maar als eerst, wat zijn eigenlijk de voedingswaarden van aardappels?

Aardappels voedingswaarde

Aardappels voedingswaarde

Hoe zit nu met de macronutriënten (vetten, koolhydraten en eiwitten) van rauwe- en gekookte aardappels? Zit er een verschil wanneer de aardappel gekookt wordt?

Hier staan de voedingswaarde van aardappel rauw, per 100 gram.[1]

Aardappel rauwPer 100 gram
Energie88 kcal
Vet0 gram
Koolhydraten19 gram
Voedingsvezel totaal1,8 gram
Eiwit2 gram

Hier staan de voedingswaarde van aardappel zonder schil gekookt, per 100 gram.[1]

Aardappel zonder schil gekooktPer 100 gram
Energie83 kcal
Vet0,3 gram
Koolhydraten17,4 gram
Voedingsvezel totaal1,6 gram
Eiwit1,9 gram

Zoals je ziet, is er nauwelijks een verschil tussen rauwe- en gekookte aardappels. We weten dat aardappels rijk zijn aan koolhydraten, maar wist je ook dat ze boordevol vitamines en mineralen bevatten?

Deze vitamines en mineralen zijn onder andere:

 • Vitamine B6
 • Vitamine C
 • Foliumzuur
 • Kalium
 • IJzer
 • Calcium
 • Fosfor
 • Magnesium

Het lichaam kan deze voedingsstoffen niet zelf aanmaken, waardoor we ze uit voedzame voedingsmiddelen moeten halen. Gelukkig zijn aardappels één van deze voedingsmiddelen.

Je weet nu wat de macronutriënten, vitamines en mineralen zijn van aardappels. Maar voordat je het gaat koken, vragen veel mensen zich af of je aardappels kunt gaan koken met schil?

Samenvatting:

Er is weinig verschil in voedingswaarden wanneer aardappels gekookt worden. Daarnaast zijn aardappels voedzaam, sinds ze boordevol vitamines en mineralen bevatten.

Kun je aardappels koken met schil?

Kun je aardappels koken met schil

Ja, aardappels kun je met schil koken. Niet alleen dat, maar aardappels koken met schil is zelfs aanbevolen vanwege meerdere redenen.

Dit houdt namelijk beter de voedingsstoffen vast in de aardappels tijdens het kookproces. Het voegt tenslotte ook meer smaak en textuur aan je aardappels.

Maar als je het eten van aardappels met schil niet lekker vindt, kun je ze natuurlijk ook schillen nadat ze gekookt zijn. Zorg er eerst voor dat ze goed afgekoeld zijn voordat je de aardappels gaat schillen.

Samenvatting:

Door aardappels met schil te gaan koken, behoud je beter de voedingsstoffen vast. Als je aardappels met schil niet lekker vindt, kun je na het kookproces de aardappels schillen.

Moet je aardappels koken met of zonder deksel?

Moet je aardappels koken met of zonder deksel

Sommige vragen zich af of je aardappels moet gaan koken met de deksel op of niet. In het algemeen wordt het niet aanbevolen om aardappels te gaan koken met deksel.

Dit komt omdat wanneer je met de deksel erop kookt, de aardappels papperig kunnen worden.

Sommigen doen de deksel wel eerst op, zodat het water sneller kan koken. De deksel houdt namelijk de stoom vast en dit zorgt ervoor dat het water sneller kan koken.

Wanneer het water kookt, kun je de deksel weer verwijderen. Je kunt ook aardappels koken met de deksel, maar verlaag het vuur zodra het water kookt.

Probeer het uit en bekijk wat het beste voor jou werkt.

Samenvatting:

Door de deksel op te doen kookt het water sneller, maar als je het gebruikt om de aardappels te koken, kunnen de aardappels papperig worden.

Aardappels koken met hoeveel water?

Aardappels koken met hoeveel water

Je wilt dus aardappels koken, maar hoeveel water moet je eigenlijk toevoegen? Je kunt simpelweg de aardappels in een grote pan doen en ze bedekken met koud water.

Onthoud dat de beste manier om aardappels te koken, is om de aardappels tegelijkertijd met koud water te gaan koken en ze dus niet in kokend water te gaan doen.

Aardappels hebben namelijk meer tijd nodig om helemaal te gaan koken. Wanneer je ze in kokend water doet, kookt de buitenkant van de aardappels sneller dan de binnenkant.

Hierdoor kun je ongelijkmatig gekookte aardappels krijgen. Tegen de tijd dat de aardappels volledig gaar zijn, zullen de buitenkanten papperig zijn en ook uit elkaar vallen.

Je wilt geen gebroken papperige aardappels, begin daarom ze te koken in koud water. Maar nu komt de vraag, hoe lang moet je aardappels dan koken?

Samenvatting:

Doe de aardappels in een grote pan met genoeg koud water tot dat de aardappels bedekt zijn. Kook de aardappels niet in kokend water, sinds ze meer tijd nodig moeten hebben om ook van binnen te koken.

Hoe lang aardappels koken?

Hoe lang aardappels koken

Hoe lang je aardappels moet gaan koken, is afhankelijk van hoe de aardappels gesneden zijn. Hier is een handig overzicht dat laat zien hoe lang je aardappels moet gaan koken:

 • 12 tot 15 minuten voor in kleine blokjes gesneden aardappels
 • 15 tot 20 minuten voor hele medium aardappels
 • 25 tot 30 minuten voor hele grote aardappels

Controleer met een satéprikker of een vork om te checken of het helemaal door de aardappel gaat zonder weerstand. Zo kun je zien of ze helemaal gaar zijn of niet.

Hier staat hoe je aardappels kunt gaan koken:

Handig Overzicht: Aardappels Koken

Handig Overzicht: Aardappels Koken

5 from 5 votes
Recipe by Team Fitium Course: KokenCuisine: NederlandsDifficulty: Makkelijk
Servings

4

servings
Prep time

5

minutes
Cooking time

15

minutes
Calories

205

kcal
Total time

20

minutes

Aardappels koken is zo simpel dat het echt niet fout kan gaan. Hier staat hoe je aardappels kunt gaan koken in de pan, oven en airfryer.

Ingrediënten

 • 1000 gram aardappels

 • 1 eetlepel zout (optioneel)

Voorbereidingswijze

 • Maak de aardappels schoon en (indien gewenst) schil ze.
 • Snijd de aardappels in kleine blokjes.
 • Doe de gesneden aardappel blokjes in een grote pan met koud water. Voeg eventueel een eetlepel zout toe.
 • Breng eerst de pan op hoog vuur aan de kook, zet daarna het vuur middel-laag of laag. Verlaag het vuur verder dan het water overkookt.
 • Kook de gesneden aardappels voor 12 tot 15 minuten. Gebruik een satéprikker of een vork om te controleren of ze volledig gaar zijn geworden.
 • Leg de aardappels in een vergiet en laat ze uitlekken. Je kunt nu de gekookte aardappels pureren of ze gebruiken in andere gerechten.

Notitie

 • De foto wordt gebruikt als een voorbeeld voor het recept. Het recept kan anders eruit komen te zien. Dit ligt aan jouw ingrediënten, voorbereiding en kookproces.
 • Houd er rekening mee dat het verstrekte voedingswaarden een schatting is op basis van een online voedingscalculator. De voedingswaarden hangt af van de specifieke ingrediënten die jij gebruikt.

Aardappels koken en bakken

Is het mogelijk om de aardappels eerst te gaan koken en daarna ze gaan bakken? Ja, het is mogelijk om aardappels te koken en bakken.

Dit is een manier om de aardappels knapperig, maar ook zacht te maken. Het maakt een heerlijk bijgerecht die je voor elke maaltijd kunt gaan gebruiken.

Je hebt meestal naast aardappels, water en olijfolie, ook verse kruiden en specerijen nodig.

Het is namelijk afhankelijk van het recept. Soms moet je andere aardappels, plantaardige oliën of verse kruiden nodig.

Hier zijn de instructies om aardappels te gaan koken en bakken:

 1. Volg eerst het recept om aardappels te koken in de pan hierboven. Wanneer dat gedaan is, ga je naar stap 2 en begin je met de voorbereiding om te gaan bakken.
 2. Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius.
 3. Verdeel de aardappels over een met bakpapier beklede bakplaat. Kook de aardappels voor 10 minuten.
 4. Besprenkel ze daarna met olijfolie of een ander plantaardige olie en voeg eventueel verse kruiden en specerijen toe. Doe de aardappels terug in de oven en kook ze voor 20 minuten.
 5. Haal de gebakken aardappels uit de oven en ze zijn klaar om geserveerd te worden.

Wil je weten wat het kooktijd is om aardappels te gaan bakken, zonder ze eerst te gaan koken in de pan? Volg simpelweg dit overzicht:

 • Op 180 graden Celsius bak je de aardappelen voor 45 tot 50 minuten
 • Op 190 graden Celsius bak je de aardappelen voor 35 tot 40 minuten
 • Op 200 graden Celsius bak je de aardappelen voor 30 minuten
 • Op 230 graden Celsius bak je de aardappelen voor 20 tot 25 minuten
Samenvatting:

Je kunt de aardappels bakken nadat je ze eerst gekookt hebt in de pan. Je krijgt hierdoor een knapperig, maar ook zachte aardappels. Het maakt een geweldig bijgerecht voor elk maaltijd.

Aardappels koken in magnetron

Aardappels koken in magnetron

Aardappels koken in magnetron is simpel te doen. Als je snel een maaltijd wilt gaan maken, is dit een ideaal gerecht. Aardappels koken in de magnetron duurt 8 tot 12 minuten.

Vergeet niet om gaten in de aardappels te prikken. Gebruik een vork en prik de aardappel vier of vijf keer aan elke kant. Deze kleine gaatjes laten stoom ontsnappen terwijl de aardappel kookt.

Deze ingrediënten heb je nodig om aardappels te koken in magnetron:

 • 4 middelgrote aardappels

Hier zijn de instructies om aardappels te gaan koken in de magnetron:

 1. Maak de aardappels schoon met een borstel en verwijder de schil niet.
 2. Droog de aardappels af met een keukenpapier of theedoek.
 3. Prik met een vork vier of vijf gaatjes in de aardappel aan alle kanten.
 4. Plaats de aardappels op een magnetron bestendige bord en kook voor 5 minuten. Draai de aardappels om en pof ze voor de resterende tijd.
 5. Haal de aardappels uit de magnetron en laat ze 10 minuten nagaren.
Samenvatting:

Het duurt 8 tot 12 minuten om middelgrote aardappels te gaan koken in de magnetron. Vergeet niet om kleine gaatjes te prikken om de stoom te laten ontsnappen.

Aardappels koken in airfryer

Aardappels koken in airfryer

Naast dat je de aardappels in de magnetron kunt poffen, kun je ze ook koken in de airfryer. Ook dit is snel en simpel gedaan.

Enige wat je nodig moet hebben, zijn aardappels, olijfolie, zout, peper en peterselie. De aardappels worden door de olijfolie heerlijk knapperig.

Hier staan de hoeveelheden van deze ingrediënten:

 • 300 gram in blokjes gesneden aardappels
 • 1 theelepel olijfolie
 • ½ theelepel zout
 • ¼ theelepel peper
 • ½ eetlepel peterselie (of andere verse kruiden)

Hier zijn de instructies om aardappels te gaan koken in de airfryer:

 1. Doe de in blokjes gesneden aardappels in een grote kom. Bedek ze met olijfolie, zout, peper en peterselie. Uiteraard kun je ook andere ingrediënten toevoegen.
 2. Leg ze in de airfryer voor 20 tot 25 minuten op 200 graden Celsius.
 3. Schud de mand na 10 minuten zodat alle aardappel blokjes gaar worden. Plaats de aardappel blokjes terug en kook ze voor de resterende tijd.
Samenvatting:

Snijd de aardappels in kleine blokjes en voeg olijfolie, zout, peper en peterselie toe. Bak ze in de airfryer voor 20 tot 25 minuten op 200 graden Celsius en je hebt gemakkelijk knapperige aardappel stukjes gemaakt.

In het kort: Aardappels koken recept

Aardappels koken recept

Aardappels zijn veelzijdig, waardoor je ze voor tal van verschillende gerechten kunt gaan gebruiken. Denk daarbij eens aan gekruide aardappelpartjes, aardappelpuree of aardappelschotel.

Daarnaast bevatten aardappels ook onmisbare voedingsstoffen, waaronder kalium, ijzer, calcium en magnesium.

Aardappels koken is zo simpel om te doen dat je het nauwelijks een recept kunt gaan noemen. En omdat aardappels veelzijdig zijn, kun je ze koken met verschillende kookmethoden.

Zo kun je aardappels bakken, stomen, stampen, poffen en raspen. Hierdoor kun je zelf een kookmethode kiezen voor een bepaald aardappelrecept.

Volg simpelweg de instructies in dit recept, en je hebt een heerlijke op aardappel-gebaseerde recept gemaakt. Eet smakelijk.